fbpx
NASA më në fund nis një satelit për të kuptuar më mirë motin në hapësirë

NASA më në fund nis një satelit për të kuptuar më mirë motin në hapësirë

  10 Oct 2019   ,

Pas vitesh vonesash, NASA ka planifikuar të nisë një satelit nga Florida të enjten natën e krijuar për të ndihmuar shkencëtarët të parashikojnë më mirë ngjarjet e motit në hapësirë, shumë lart mbi Tokë.

Sateliti i shumwpritur nuk do tw niset me raketw nga toka, siç bwhet si zakonisht. Në vend të kësaj, ajo do të nisë nga poshtë krahut të një aeroplani gjigand, duke u ngjitur në hapësirë nga mesi, shkruan The Verge.

Misioni mban emrin ICON – për Ionospheric Connection Explorer – dhe fillimisht ishte menduar të hidhej në verën e vitit 2017. Sidoqoftë, çështjet teknike me raketën, të quajtur Pegasus, detyruan që lëshimi të hidhet në pritje për dy vitet e fundit. Tani, Northrop Grumman, i cili drejton sistemin Pegasus, thotë se raketa është e gatshme të fluturojë pasi ka bërë disa modifikime në automjet dhe duke kryer një larmi provash kualifikimi.

If ICON finally gets off the ground this week, scientists are particularly eager about what the satellite might tell us about Earth’s mysterious ionosphere — a huge layer of our planet’s atmosphere that begins 30 miles up and spans all the way to 600 miles high. This part of our planet’s atmosphere overlaps with the boundary of space and is responsible for what is known as space weather. It’s here where charged particles streaming from the Sun interact with particles in our atmosphere, charging them up and creating strange phenomena such as the aurora and geomagnetic storms.