fbpx
Elon Musk afër ëndrrës tjetër – synon të dërgoj raketë me pasagjerë në orbitë

Elon Musk afër ëndrrës tjetër – synon të dërgoj raketë me pasagjerë në orbitë

  29 Sep 2019   , ,

Drejtori i përgjithshëm i SpaceX, Elon Musk ka thënë se do të mundohet me ekipin që raketa Starship e tij të lansohet brenda gjashtë muajve në hapësirë.

Elon Musk e ka bërë këtë të ditur në prezantimin e prototipit të raketës kozmike, Starship në Boca Chica, Teksas, 29 shtator.

Starship ka për qëllim të fluturojë qindra pasagjerë në destinacione në hapësirë të thellë si Hëna dhe Marsi. Me shumë krenari, pranë prototipit gjigant, Musk u zotua se Starship do të fluturojë në orbitë afër gjashtë muaj nga tani, dhe të transportonte pasagjerët e tij të parë diku vitin tjetër.

“Kjo gjë do të zhduket, do të fluturojë në 65,000 feet – rreth 20 kilometra – dhe do të kthehet përsëri dhe do të zbarkohet për rreth një deri në dy muaj,” tha Musk, shkruan The Verge.

Raketa testuese në kullën e Boca Chica, e gjatë rreth 50 metra, ka tre motorë Raptor të gjeneratës tjetër të SpaceX të bashkangjitura në bazën e saj. Qëllimi i tij është të provojë aftësitë e lëshimit dhe uljes që automjeti i fundit Starship të jetë një sistem plotësisht i ripërdorshëm. Prototipi do të përdorë motorët e tij për të fluturuar në një lartësi të madhe dhe më pas të ulet vetë poshtë, duke kryer atë që njihet si një ulje lëvizëse – të njëjtën teknikë që SpaceX përdor për të ulur raketat e tij aktualisht operative.

SpaceX ka ende shumë punë për të bërë që kjo gjë të fluturojë në një kalkulim kohor kaq të shkurtër. Prototipi i Starship bën një pamje mbresëlënëse në tokë. Do të jetë edhe më shumë një spektakël kur të marrë fund në qiell.