fbpx
Vallëzimi mund t’i zbus shenjat e plakjes në tru

Vallëzimi mund t’i zbus shenjat e plakjes në tru

  07 Jul 2020

Studiuesit kanë ditur prej vitesh që degjenerimi në lidhje me moshën në strukturën e trurit dhe dëmtimet konjitive mund të zbutet, dhe neuroplasticiteti të përmirësohet, me aktivitet fizik.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për vallëzimin sepse kërkon më shumë sesa aftësi motorike, ka më shumë “mendime” të lidhura me të. Rezulton se vallëzimi nuk është thjesht argëtues, por është gjithashtu i mirë për trurin tuaj, transmeton lajmi.net.

Një studim i botuar në “Frontiers in Neuroscience Human”, krahasoi stilet e ndryshme të vallëzimit, të tilla si Jazz dhe Latin-Amerikan, me ushtrimin tradicional. Individët që morën pjesë në studim kishin një moshë mesatare prej 68.

Pas 18 muajve në rutinat javore të koreografisë së vallëzimit, studiuesit zbuluan se struktura e trurit të të gjithë pjesëmarrësve kishte bërë përmirësime dramatike, shkruan daily halth post. Sidomos, në zonën e hipokampusit.

Hipokampusi është rajoni në trurin tonë që është thelbësor për krijimin e kujtimeve të reja dhe gjithashtu shoqërohet me mësimin dhe emocionet.

Ky është një lajm shumë mikpritës për ata që janë të interesuar me degjenerimin e trurit të lidhura me moshën, siç është humbja e kujtesës nga Alzheimer, transmeton lajmi.net.

Në krye të forcimit të zonës së trurit tuaj të përfshirë me memorje (hipokampus), vallëzimi gjithashtu përmirëson qëndrueshmërinë, fleksibilitetin, ekuilibrin dhe koordinimin e trupit.

Të mbash mend hapat e vallëzimit, të mbash partnerin tënd në mënyrën e duhur për të ekzekutuar një kthesë, të kesh njohje të rrahjes dhe të lëvizësh në kohë më parë, apo thjesht të “ndjesosh” ritmin e muzikës dhe të lëvizësh vetë, janë të gjitha kërkesat e sensoritmotorëve.

Studiuesit besojnë se përmirësimet në ekuilibër mund të vijnë nga koreografia e të mësuarit, e cila kërkon që të koordinoni gjurmët dhe modelet e krahut, së bashku me ndryshimin e shpejtësisë dhe ritmit.