fbpx

Skandali i deputetes Duda Balje

  12 Dec 2017


Deputetja e Kuvendit të Kosovës nga Koalicioni Vakat, Duda Balje, katër komunave serbe në veri u është referuar si komuna të Serbisë.
Kjo ndodhi gjatë mbledhjes së sotme të Komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione, në të cilin ajo është kryetare.Në këtë mbledhja, derisa po raportonte Avokati i Popullit, Hilmi Jashari, duke kaluar në pikën tjetër të rendit të ditës për raportim, katër komunave me shumicë serbe në veri ajo u është referuar si komuna të Serbisë.
“Si pika e dytë është lidhur me diskutimin e rekomandimeve të Avokatit të Popullit në lidhje me faturimin e energjisë elektrike të shpenzuara në katër komunat veriore të Republikës së Serbisë”, ka thënë ndër tjera deputetja Balje.Për më tepër, Avokati i Popullit, gjatë raportimit para Komisionit Parlamentar për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione, ka bërë të ditur bisedat që i kanë pasur me Zyrën e Rregullatorit të Energjisë Elektrike (ZRrE) rreth çështjes së faturimit të rrymës së veriut në faturat e qytetarëve të pjesës tjetër në vend.Sipas Avokatit, janë 8 milionë euro që janë inkasuar nga qytetarët për t’i mbuluar shpenzimet e rrymës në veri.“Autoritetet me të cilat kemi korrespondenca zyrtare konfirmojnë se rryma e shpenzuar në veri inkasohet nga qytetarët e pjesës tjetër të vendit dhe vlera është 8 milionë euro. Kjo është një shkresë zyrtare e dhënë nga ZRrE-ja. Këtë e kanë konfirmuar edhe zyrtarët e ZRrE-së në takimet që i kemi pasur”, ka thënë Avokati i Popullit, Hilmi Jashari gjatë raportimit.Ai ka bërë të ditur edhe arsyen e ZRrE-së për marrjen e këtij vendimi në vitin 2012. Thotë se zyrtarët e ZRrE-së i kanë thënë se mosmbulimi i shpenzimeve të energjisë në veri, do ta bankrotonte kompaninë KEDS dhe do të krijonte kolaps energjetik në vend.“Kur i kemi pyetur se përse është zgjedhë kjo metodë me të cilën ngarkohen qytetarët tjerë për mbulimin e shpenzimet e veriut, na është thënë se, sikur të mos kishte ndodh kjo, atëherë KEDS-i do të bankrotonte si kompani, në vend do të shkaktohej një krizë energjetike dhe kishim pasur një kolaps energjetik në vend. Dhe kjo gjoja ka qenë prapavija për një vendim që e ka marrë ZRrE-ja në vitin 2012”, ka thënë Avokati i Popullit, Hilmi Jashari