fbpx

Shkencëtarët regjistrojnë zëra misterioz në thellësinë e oqeanit indian

  09 Dec 2017

Shkencëtarët për herë të parë kanë regjistruar një “zë” misterioz të gjeneruar nga lëvizja e Tokës së thellë nënujore, një fenomen që mund të na ndihmojë të kuptojmë veprimet e brendshme të planetit.

Ka pasur përpjekje për të kapur tingullin e frekuencave të ulëta që nga viti 1959, megjithëse deri në vitin 1998 shkencëtarët japonezë më në fund arritën të regjistrojnë atë në tokë. Zhurma është shkaktuar nga “luhatjet e lira”, ose zgjerimi dhe kontraktimi i lehtë i planetit tonë.Askush nuk e di saktësisht se nga vijnë këto luhatje. Një teori thotë se ajo është forca e valëve të oqeanit që rri mbi shtratin e detit. Një tjetër pikë për rezonancë akustike – kur frekuenca e një objekti vibruese përputhet me frekuencën natyrore të një tjetri – duke shkaktuar që edhe objekti i dytë të dridhet.

Disa shkencëtarë besojnë se turbulenca atmosferike mund të shkaktojë tingullin e zhurmës.Një ekip shkencëtarësh të udhëhequr nga Marta Deen, një geofizikane në Institutin e Fizikës së Tokës në Paris, për 11 muaj mblodhi të dhëna nga 57 stacione sizmometrike në detin e Oqeanit Indian, në lindje të Madagaskarit, raporton “RT”, transmeton Periskopi. Seizmografët u vendosën së pari për të studiuar aktivitetin vullkanik.“Niveli i ulët i zhurmës është i nevojshëm për të vëzhguar amplitudën e vogël të sinjalit të zhurmës,” tha Deen. “Në fundin e oqeanit, niveli i zhurmës në periudha të gjata përgjithësisht është shumë më i lartë se në stacionet tokësore”.

Pas zhurmës së tingujve të oqeanit dhe ndërhyrjeve elektronike, ata i referuan regjistrimet e tyre me ato nga një stacion i bazuar në tokë në Algjeri.Shkencëtarët pastaj zbuluan se zhurma e lëkundjeve të Tokës shkëlqen në frekuenca midis 2.9 dhe 4.5 millihertc, e cila është rreth 10.000 herë më e ulët se ajo që mund të dëgjojë veshi i njeriut, që është 20 hertc. Suksesi i ekipit në regjistrimin e këtyre zhurmave me frekuencë të ulët mund të ketë edhe studime të tjera më interesante.“Njeriu i Tokës mund të përdoret për të studiuar brendësinë e thellë të Tokës”, thuhet në letër.

Ndërsa shkencëtarët zakonisht studiojnë nivelet e brendshme të planetit duke përdorur valë sizmike të gjeneruara nga tërmetet, të dhënat nga tingujt e zhurmës mund të ndihmojnë në përcaktimin e brendshëm të Tokës, pasi zhurma është konstante, ndërsa tërmetet shpërthyejnë herë pas here.Ajo që saktësisht qëndron prapa oshilimeve, megjithatë, mbetet një mister.