fbpx

Serbia dërgon Njësinë Speciale në Kosovë, arsyeja shokuese!

  06 Dec 2017

Rreziku më i madh i sigurisë në Serbisë është statusi i provincës jugore dhe pavarësia e saj e shpallur njëanshmërisht (referim ndaj Kosovës dhe shpalljes së pavarësisë), paralajmëron gjeneralmajori serb Ljubisha Dikoviq.

Dikoviq, gjatë luftës së fundit të Kosovë ka qenë shef i ushtrisë i cili gjithashtu ishte i dyshuar më parë për krime lufte.

Gjeneral Dikoviq njofton se do të formohen njësi speciale për situata krize.
“Terrorizmi është armiku numër një në botë, i cili është po aq kërcënues për ne. Do të krijojmë një elitë ushtarake të pajisur, të trajnuar dhe efikase, të cilat do të jenë një pengesë e fuqishme për të gjitha sfidat e sigurisë”, ka thënë Dikoviq në një intervistë për Vecernje Novosti, transmeton Indeksonline.

Ai theksoi se ushtria serbe është e përgatitur plotësisht për të mbrojtur qytetarët e saj nga të gjitha kërcënimet dhe rreziqet brenda Serbisë, por edhe në Kosovë.
Kur e pyetën se çfarë do të thotë organizim më të mirë të forcës së reagimit të shpejtë, Dikoviq thotë se kjo nënkupton rigrupimin e ish-Trupave të njësive speciale, të shpërbëra në vitin 1999 pas luftës së Kosovës.

“Në mënyrë për të zgjidhur të gjitha sfidat e sigurisë nëpërmjet forcave speciale për një kohë rekord të shkurtër, mund të të zgjidhë problemin dhe për të parandaluar përhapjen e saj”, ka thënë Dikoviq.

Ekziston një rrezik i lartë konflikti në Ballkan, paralajmëroi ai dhe theksoi se është e rëndësishme që Serbia të ketë njësi që mund të reagojnë me efikasitet në situata krize.
“Kjo njësi do të jetë mirë e pajisur dhe e mbështetura me helikopter. Kjo është arsyeja për blerjen e helikopterëve të rinj”, ka thënë Dikoviq.

“Qëllimi ynë është që gjithmonë të jemi të gatshëm për të mbrojtur hapësirën ajrore të Serbisë në paqe, por edhe për të na mundësuar që të godasim një agresor potencial”.
Ai theksoi se Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq i pëlqen që Serbia të ketë një ushtri të pajisur mirë dhe të trajnuar të gatshëm për t’iu përgjigjur çdo përpjekjeje të komprometuar të sigurisë së qytetarëve.