fbpx

Sa shumë aktivitet fizik ju duhet në ditë për tu mbrojtur nga vdekja e parakohshme

  20 Oct 2017

A mendoni se mund të bëni 30 minuta ushtrime fizike në ditë, pesë herë në javë? Nëse po, atëherë do të jeni më pak të prirë të jeni viktimë e sëmundjeve kardiovaskulare apo vdekjes së parakohshme.

Të paktën ky është rezultati i një studimi të madh, të publikuar në revistën ‘The Lancet’, i cili ka analizuar aktivitetin fizik të 130,000 njerëzve duke u bazuar në gjininë, moshën dhe stilin e tyre të jetesës, transmeton Telegrafi.

Në përfundim, studimi ka zbuluar se një në 12 vdekje të parakohshme dhe një në 20 raste të sëmundjeve kardiovaskulare (që përfshijnë sulmet e zemrës dhe të trurit) mund të kishin qenë preventive nëse personat do të kishin mundur të bënin aktivitet fizik mbi 150 minuta në javë.

Nëse kjo ju duket si kohë e madhe për ta shpenzuar në palestër, keni parasysh se “aktiviteti fizik” nuk do të thotë “ushtrime fizike” – “aktiviteti jo-rekreacional fizik” gjithashtu përfshin punët e shtëpisë, transportin në punë dhe lëvizjen që e bëni gjatë orarit të punës.

Vetëm nëse ecni nga 30 minuta në ditë për një javë, ju do të keni përfitime të mahnitshme, ka treguar autori këtij studimi, Dr. Scott Lear.

Pra keni parasysh, se jo vetëm ky studim, por edhe studimet e mëhershme kanë treguar se aktiviteti fizik dhe ushtrimet fizike janë mënyra më e mirë (bashkë me ushqimin e shëndetshëm) për të jetuar një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.