fbpx

Kjo nuk pritej nga kryeministri Ramush Haradinaj!

  06 Oct 2017

Kosovo’s former Prime Minister Ramush Haradinaj sits in the side the Court in Colmar, eastern France, on April 27, 2017, as he waits to hear the result of his extradition hearing.
A French court on Thursday rejected a request by Serbia to extradite former Kosovo prime minister Ramush Haradinaj, who Belgrade accuses of committing war crimes in June 1999. Haradinaj, 48, was arrested by French police on January 4 when he flew into the Franco-Swiss airport of Basel-Mulhouse but he is free to return home following Thursday’s decision by the court in Colmar, eastern France. / AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON (Photo credit should read SEBASTIEN BOZON/AFP/Getty Images)

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, mori pjesë në ceremoninë e hapjes së Javës së Krenarisë, në kuadër të së cilës për herë të parë në Kosovë do të mbahet Parada e Krenarisë.

Kryeministri Haradinaj me këtë rast shprehu edhe njëherë zotimin e institucioneve të Kosovës për të mbrojtur të drejtat e këtij komuniteti. Kryeministri tha se organizimi i Paradës së Krenarisë për herë të parë, tregon përkushtimin që ka Kosova për të respektuar të drejtat e komunitetit LGBTI .

 

“Kjo do të thotë shumë edhe për vetë specifikat që i ka vendi ynë, shoqëria jonë, por kjo e vërteton edhe një guxim tonin, edhe qytetar, edhe shoqëror por edhe institucional, që atë që ne e kemi deklaruar me Kushtetutë, se ne do t’i respektojmë të drejtat e të gjithëve pa dallim, dhe të gjitha liritë njerëzore janë të respektuara. Kosova është e gatshme të respektoj të drejtat e komunitetit LGBTI në Kosovë, dhe njëkohësisht të mundësoj një barazi dhe liri njerëzore, liri të zgjedhjes, në bazë të përcaktimit të secilit dhe secilës” ka thënë kryeministri Haradinaj.

Përfaqësuesi i Organizatave Joqeveritare të cilat merren me mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të komunitetit LGBTI, Agim Margilaj, ka përmendur legjislacionin e mirë që ka Kosova në këtë fushë.

“Gjatë shumë viteve kemi punuar fuqishëm dhe me ngulm për të avancuar të drejtat e komunitetit LGBTI në Kosovë, si të drejta themelore që janë të garantuara me Kushtetutë dhe legjislacionin në Kosovë. Konsiderojmë se Republika e Kosovës ka një legjislacion ndër më të avancuarit në rajonin e Ballkanit Perëndimor, një legjislacion që është në harmoni me legjislacionin e Bashkimit Evropian” tha ai.

 

Margilaj ka përmendur Planin Kombëtar të Veprimit për të drejtat e Komunitetit LGBTI, e hartuar nga Grupi i Këshillëdhënës dhe Koordinues për të Drejtat e Grupit LGBTI, si njërën prej praktikave të veçanta, që nuk ekziston në vendet tjera të rajonit.

Parada e Krenarisë, me moton “Në emër të dashurisë”, do të organizohet të martën më 10 tetor.