fbpx

Këto janë kushtet e Serbisë për ta njohur Kosovën si shtet!

  29 Nov 2017

Serbia mund ta njoh Kosovën si shtet duke vënë disa kushte siç janë shpërbërja e bazës “Bondstil” dhe ndryshimi i monedhës i nga euro në dinar.
Këto janë disa nga propozimet që janë dëgjuar në debatin e Institutin për Politikë dhe Ekonomi Ndërkombëtare në Beograd.
Udhëheqësi i këtij instituti, Vladimir Trapara, beson se shqiptarët duhet të ofrojnë njohjen formale të pavarësisë, por nën kushte të caktuara, për të siguruar që Serbia të kthejë një pjesë të mirë të kontrollit de facto mbi krahinat e saj jugore, raportojnë mediat serbe.

Ai vë në dukje se Shtetet e Bashkuara më shumë se një shekull nuk kanë zgjeruar territorin e tyre kombëtar, por e kanë përhapur kontrollin e saj aktual mbi një pjesë të madhe të botës, kështu edhe Serbia do të kishte një kontroll mbi Kosovën, ishin këto komentet që u bënë në një miting të organizuar në kuadër të dialogut të brendshëm në Kosovë.
Serbia dhe Kosova duhet të nënshkruajnë një marrëveshje ndërkombëtare që përmban të gjitha detajet e marrëveshjes me Prishtinën për njohjen reciproke zyrtare.
Kjo do të ishte një marrëveshje, e quajtur “Marrëveshja për miqësisë, bashkëpunimin dhe ndihmën reciproke”.

Në këtë tryezë u tha se Serbia duhet ti dorëzoj shtatë kushtet e saj në tavolinë Prishtinës zyrtare në shkëmbim për njohjen formale të Kosovës, duke përfshirë edhe propozimin për të mbajtur emrin e Kosovës dhe Metohi.

Ndër kushtet që ka paraqitur Vladimir Trapara Institutin për Politikë dhe Ekonomi Ndërkombëtare në Beograd, është edhe ndalimi i bashkimit të Kosovës me Shqipërinë, shpërndarja e bazës amerikane Bondsteel, dhe në vend të vendoset një bazë ushtarake e ushtrisë serbe, dhe se Serbia dhe Kosova zotohen për të formuar një bashkim ekonomik me një monedhë të përbashkët.
Megjithatë në këtë dialog çështja kyçe është se “Kosova e kujt është” ose “Çfarë po ndodh në Kosovë, ndërsa këto debate janë në Serbi”.