fbpx

Këto 2 ushqime krijojnë krimba që mund të na kushtojnë jetën !

  25 Dec 2017

Mishi derrit është një nga më të vlerësuarat për cilësi të butë dhe shije të rafinuar, por kohët e fundit hulumtimi ka kuptuar se mishi i derrit që konsumojmë në baza ditore mund të permbaje mikroorganizma shumë të rrezikshëm që prodhojnë sëmundje gastrointestinale të cilat zakonisht paraqiten me ethe, të vjella dhe diarre.

Në shumë raste kur mishi i derrit ishte analizuar, u zbulua një substancë e quajtur ractopamine, një ilaç i përdorur për rritjen e derrave në veçanti persa i përket masës së muskujve dhe gjithashtu për të zvogëluar prodhimin e yndyrës.

Kjo substancë gjendet gjithashtu në ilaçe që përdoren për trajtimin e astmës dhe në të vërtetë, prodhuesit e këtij ilaçi duhet të përfshijnë brenda efekteve të pafavorshme shtim në peshë, përveç dhimbjes se kokes, probleme te zemrës, pagjumësi dhe tronditje.

Por nëse mendoni se ky është një lajm i keq, derri gjithashtu ka një tjetër surprizë për të na dhënë, sepse kur mishi nuk është i gatuar mirë, ajo mund të kontaminohet nga parazitë që pastaj i transmetohen njerëzve.

Këto parazite ose mikroorganizma shumë të dëmshme mund të provokojnë infeksione të pranishme me ethe, te dridhura, djersitje, dhimbje koke dhe keqtrajtim të përgjithshëm. Pika kyçe duket të jetë temperatura e gatimit që derri duhet të arrijë në mënyrë që të konsumohet në mënyrë të sigurt.

Gatimi nuk duhet t’i nënshtrohet temperaturës më të ulët se 145 ° ose 160 ° . Një tjetër masë paraprake që duhet të bëjmë është të mos përziejmë mish derri të papërpunuar me ushqime të tjera.

Është e domosdoshme që gjatë trajtimit të mishit të derrit ju ti lani mirë duart para dhe pas kësaj.