fbpx
Ekskluzive: Marrëveshja e Brukselit, Kosovë-Serbi

Ekskluzive: Marrëveshja e Brukselit, Kosovë-Serbi

  12 Jun 2021

Republika e Kosovës dhe Serbia ka nënshkruar një sërë marrëveshje në Bruksel për normalizim të marrëdhënie midis dy shteteve.

Shumica e këtyre marrëveshjeve kanë marrë aprovimin nga Kuvendi i Kosovës.

Media ka siguruar një dokument përmbledhësh të procesit të dialogut.BE: Marrëveshja e Brukselit duhet të përmbushet – pajtimi për formimin e  Asociacionit nuk është tërhequr kurrë – prishtina ime

Marrëveshjet e para janë arritur në mars të vitit 2011.

“Marrëveshja për lirin e lëvizjes, regjistri civil, menaxhimi i integruar i kufijve, procedurat e vulës doganore, regjistrat kadastral, njohja e diplomave”, janë marrëveshjet e konkretizuara nga procesi i dialogut teknik.EU report: Final Kosovo-Serbia Agreement following Slovenian Council  presidency – EURACTIV.com

Ndërsa, faza e dytë lidhet me zbatimin e marrëveshjeve  për normalizimin e marrëdhënieve.

“Zgjedhjet lokale – funksionimi i 4 komunave në Veri, integrimi i Policisë, marrëveshja për shpërbërjen e mbrojtjes civile, marrëveshja për drejtësi, Asociacioni i komunave me shumicë serbe, përfaqësimi i bashkëpunimit rajonal, marrëveshja për zyrtarët ndërlidhës, marrëveshja për energji, për telekomunikacion, revitalzimi i urës mbi Lumin Ibër”.Kosovo-Serbia Summit at the White House: What was it all about? - New  Eastern Europe - A bimonthly news magazine dedicated to Central and Eastern  European affairs

Kurse, faza tjetër lidhet me procesin e dialogut gjatë vitit 2020 nga Qeveria e Avdullah Hotit.Serbia, Kosovo sign economic pact at White House - World News