fbpx

AlphaZero shfaq tërë njohuritë njerëzore të shahut për vetëm katër orë

  10 Dec 2017

Qindra vjet njohuri shahu u mësuan dhe më pas u tejkaluan nga algoritmi i inteligjencës artificiale siç është Google DeepMind.

Kjo ndodhi në vetëm katër orë, teori të reja dalin në shesh, transmeton Klan Kosova.

Programi i habitshëm AlphaZero shpejt zotëronte lojën e lashtë, para se të dilte me strategji krejtësisht të reja, të cilat tani po analizohen nga mjeshtërit e shahut.

Algoritmi është kaq i jashtëzakonshëm sepse mëson nga e para.

Ajo është programuar vetëm me rregullat e shahut dhe duhet të përpunojë se si të fitojë thjesht duke luajtur lojëra të shumta kundër vetes.

Kur supercomputer IBM Deep Blue mundi Gary Kasparov në 1997, kjo ishte për shkak se ajo ishte programuar me lëvizjet më të mira. Por AlphaZero e ka mësuar atë plotësisht vetë.

Mjeshtri britanik, Simon Williams, i cili drejton faqen e GingerGM, tha se arritja ishte ‘një për librat e historisë’.

“Më 6 dhjetor 2017, AlphaZero mori botën e shahut”, tha ai.

“AlphaZero dhe DeepMind pastaj vazhduan të dominojnë shahun, përfundimisht zgjidhjen e lojës dhe më në fund skllavërimin e racës njerëzore si kafshë shtëpiake”.

David Kramaley, i cili drejton faqen e arsimit të shahut Chessable, shtoi:

“Tani e dimë se kush është pronari ynë i ri”, transmeton Klan Kosova.

“Lojërat e luajtura nga AlphaZero, tregojnë se ajo mund të llogarisë disa bomba posaçërisht krijuese pozicionuar, thellësia e të cilave janë larg përtej çdo gjë që njerëzit ose kompjuterët shahu kanë dalë’’.

“Pa dyshim do të revolucionarizohet loja, por mendoni se si kjo mund të aplikohet jashtë shahut. Ky algoritëm mund të kryejë qytete, kontinente, universe. ”

Jon Ludvig Hammer, mjeshtër i madh norvegjez, përshkroi strategjinë e AlphaZero si ‘shah i çmendur sulm’ i cili u shoqërua me ‘lojë të thellë’ pozicionale.

Ndërkaq ekipi i DeepMind përfundimisht dëshiron të përdorë algoritmin për të zgjidhur probleme të mëdha shëndetësore. Ata besojnë se programi mund të dalë me shërime për sëmundje të mëdha në disa ditë apo javë, gjë që do t’i kishte marrë njerëzit qindra vjet për të gjetur.

Kompania tashmë ka filluar përdorimin e AlphaZero për të studiuar palosjen e kockave dhe ka premtuar se së shpejti do të botojë gjetje të reja.

Vendosjet e gabuara janë përgjegjëse për shumë sëmundje shkatërruese, duke përfshirë Alzheimer, Parkinson dhe fibrozë cistike.

Arritja e fundit u botua në internet në faqen arXiv.