fbpx
A u rrit çmimi i naftës?

A u rrit çmimi i naftës?

  15 Sep 2019

Kompania shtetërore e Arabisë Saudite Aramco është prodhuesi më i madh i naftës në botë, që gjeneron 10% të naftës në botë, por është gjithashtu një nga bizneset më fitimprurës në botë.Që një sulm i dronit të ketë tronditur gjysmën e furnizimit me naftë në botë – dhe 5% të botës – flet për cenueshmërinë e tyre dhe nga ana tjetër për cenueshmërinë e një pjese jetike të infrastrukturës globale të energjisë.Fusha e naftës Khurais prodhon rreth 1% të naftës në botë, dhe Abqaiq është objekti më i madh i kompanisë – me aftësi për të përpunuar 7% të furnizimit global.

Pyetjet që bëhen janë nëse pse ky sulm nuk mund të ishte parandaluar nga një kompani me xhepa kaq të thellë dhe nëse mund të ndodhë përsëri.Një fuçi nafte e papërpunuar kushtoi 60 dollarë (48 £) të Premten dhe disa analistë besojnë se mund të shkojë deri në 80 dollarë (64 £) ose më shumë.Pothuajse tre të katërtat e naftës së Aramco shkojnë në Azi.Kur tregtimi i naftës filloi në Azi më vonë të hënën (00:00 GMT), ne do të marrim indikacionin tonë të parë se si tregjet kanë tretur shkallën e dëmit dhe si janë ndikuar çmimet.Shqetësimi është se nëse sulmet shkaktojnë tensione më të gjera në rajon, atëherë këto rritje të çmimeve mund të jenë më afatgjata.

Është shumë herët për të thënë nëse konsumatorët do të shohin ndonjë ndikim financiar nga një çmim në rritje i naftës.Tani për tani, investitorët po shikojnë nga afër për më shumë deklarata nga Aramco dhe për çdo reagim politik ndaj ngjarjeve./TCh