Vëzhguesit e BE-së kritikojnë ‘presionin’ ndaj votuesit serb të Kosovës

Mision vëzhgues i BE-së raportoi se përkundër disa mangësive, zgjedhjet parlamentare të Kosovës ishin kryesisht konkurruese, por thanë që disa kandidatë dhe votues në zonat me shumicë serbe iu nënshtruan frikësimit.

Misioni i Vëzhgimit të Bashkimit Evropian tha të martën se fushata zgjedhore e Kosovës ishte e gjallë dhe konkurruese, duke lejuar garuesit që të bëjnë fushatë lirshëm në pjesën më të madhe të vendit, por paralajmëroi se procesi ishte dëmtuar nga një “fushë e pabarabartë e lojës” dhe frikësimit në zonat me shumicë serbe .

Shefi i misionit vëzhgues, eurodeputetja Viola von Cramon-Taubadel, gjithashtu paralajmëroi se Kosova duhet të bëjë më shumë për të ngritur standardet e saj në nivelet ndërkombëtare.

“Përsëritja e problemeve sistemike me procesin zgjedhor të identifikuar edhe nga misionet e mëparshme të vëzhgimit, siç janë dispozitat për thirrjen e zgjedhjeve të parakohshme brenda një afati të shkurtër kohor, duhet të adresohen në mënyrë që të futen plotësisht procesi zgjedhor në Kosovë në përputhje me standardet ndërkombëtare për zgjedhje demokratike, “tha von Cramon-Taubadel.

Vëzhguesit europian raportuan se në zonat me dominim serb, partitë që konkurruan me Listën Serbe e mbështetur nga Beogradi “nuk ishin në gjendje të bënin fushata efektive për shkak të frikësimit të kandidatëve, familjeve të tyre dhe votuesve në përgjithësi”.

“Komunat e kontrolluara nga Lista Serbe, si dhe qeveria e Serbisë, i udhëzuan serbët e Kosovës që të votojnë vetëm për Listën Serbe, ndërsa kundërshtarët e tyre u dënuan si anti-serbë. Kjo kufizoi ushtrimin e të drejtave themelore demokratike të lirisë së fjalës, montimit dhe përfaqësimit, dhe rrjedhimisht, procesi zgjedhor për serbët e Kosovës ra pak nga këto standarde ndërkombëtare, “thuhet në raportin paraprak të misionit.

Ai gjithashtu vuri në dukje se disa kanale televizive shkelën rregulloret mbi përmbajtjen e paguar, pjesërisht duke shfaqur reklama politike gjatë debateve elektorale dhe politike, dhe kritikuan Komisionin e Pavarur të Mediave të Kosovës për kryesisht dështimin për të sanksionuar shkeljet e mediave të transmetuara gjatë fushatës.

Misioni vuri në dukje më tej se media online, përfshirë faqen e lajmeve të transmetuesit publik RTK, shpesh shfaqnin një mbulim të njëanshëm.

Menjëherë pasi vëzhguesit e BE-së nisën gjetjet e tyre paraprake, shefja e politikës së jashtme të BE-së Federica Mogherini dhe komisioneri i zgjerimit Johannes Hahn lëshuan një deklaratë duke thënë se zgjedhjet në Kosovë ishin “paqësore dhe të rregullta”.

Ata kërkuan që të formohet një qeveri e re “posa të përfundojnë procedurat përkatëse” dhe u kërkuan liderëve që të rifillojnë me shpejtësi punën për zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit të Kosovës me BE dhe në dialogun e lehtësuar nga BE me Beogradin.

Megjithatë, të martën, LDK paraqiti një kërkesë në Panelin e Zgjedhjeve për Ankesa dhe Parashtresa, një organ i pavarur, për një rinumërim të të gjitha fletëvotimeve.

Florian Dushi nga LDK i tha BIRN se partia e tij ka prova se janë bërë gabime.

“Kjo do të thotë që rezultati i paraqitur në tabela mund të jetë i pasaktë,” tha Dushi.

Nëse pranohet, rinumërimi mund të vonojë shpalljen e rezultateve përfundimtare.