Planetet dhe Big Bang fitojnë çmimin Nobel për fizikë

Tre shkencëtarë kanë fituar çmimin Nobel në Fizikë për vitin 2019 për zbulimet thelbësore në lidhje me Universin.

James Peebles, Michel Mayor dhe Didier Queloz u shpallën fituesit e këtij viti në një ceremoni në Stokholm.

Peebles u nderua për punën në zhvillimin e Universit, ndërsa Mayor isë dhe Queloz fituan për zbulimin e tyre të një planeti rreth një ylli si Dielli.

Fituesit do të ndajnë paratë e çmimeve prej nëntë milion koronë (820.000 euro).

Duke reaguar ndaj lajmeve, Prof Queloz i tha BBC Neës: “Është e pabesueshme”, tha ai, duke shtuar: “Që nga zbulimi 25 vjet më parë, të gjithë vazhdimisht më thanë: ‘Është një zbulim për çmimin Nobel’. Dhe unë them: ‘Oh po, po, mbase , çfarëdo.'”

Ulf Danielsson, një anëtar i Komitetit Nobel, komentoi: “Të dyja këto çmime … na thonë diçka thelbësore, diçka ekzistenciale në lidhje me vendin tonë në Univers”.

“E para, duke gjurmuar historinë përsëri në një origjinë të panjohur, është aq tërheqëse. Tjetra përpiqet t’u përgjigjet këtyre pyetjeve në lidhje me: ‘a jemi ne vetëm – a ka jetë kudo tjetër në Univers?”

James Peebles i lindur në Kanada u nderua për kontributet e tij në të kuptuarit e evolucionit të Universit dhe vendit të Tokës në kozmos.

Me të tjerët, ai parashikoi ekzistencën e rrezatimit mikrovalë kozmik (CMB), të ashtuquajturin pasardhës i Big Bang.

Duke studiuar CMB, shkencëtarët kanë qenë në gjendje të përcaktojnë moshën, formën dhe përmbajtjen e Universit.

Nga e majta: James Peebles, Didier Qualoz dhe Michel Mayor.

“Rrezatimi i sfondit kozmik u zbulua në vitin 1965, dhe doli të ishte një minierë ari për të kuptuarit tonë se si Universi u zhvillua që nga fëmijëria e tij e hershme e deri në ditët e sotme,” tha Mats Larsson, kryetari i komitetit të çmimit Nobel të fizikës.

“Sikur të mos ishin për zbulimet teorike të James Peebles, matjet e mrekullueshme me precizion të lartë të këtij rrezatimi gjatë 20 viteve të fundit nuk do të na thoshin pothuajse asgjë.”

Michel Mayor dhe Didier Queloz morën çmimin për gjetjen e 51 Pegasi b, një gjigant gazi që rrotullohet rreth një ylli, 50 vjet drite larg.