VENDET KU NËNSHTETËSIA PO SHITET PËR 100 MIJË DOLLARË

Uraganet që përfshin vendet e Karaibeve, kanë lënë pasoja të mëdha. Shumë shtete shesin shtetësi me çmime dramatikisht të ulëta në një përpjekje për të mbledhur fonde, duke ndezur në të njëjtën kohë edhe shqetësimet se programi mund të keqpërdoret.

Shumë shtetas të lindur në Iran kanë shprehur dëshirën për të blerë nënshtetësinë t’i shpëtuar sanksioneve dhe për të investuar në SHBA, shkruan “TCH”.

Në disa raste, ata që pranojnë të paguajnë 100 mijë dollarë apo më shumë për shtetësinë, nuk kanë nevojë as të vizitojnë vendin para se të marrin dokumentacionin, përcjell albinfo.ch.

Pesë vende të Karaibeve aktualisht ofrojnë shtetësinë në këmbim të kontributit për vendin apo një investimi në një sektor të përcaktuar.

Për shumë pasaporta të këtyre vendeve është e lejueshme edhe udhëtimi pa viza në Bashkimin Evropian.

Uraganet Irma dhe Maria gjunjëzuan Karaibet vjeshtën e kaluar duke shkatërruar dhjetëra ishuj, mes të cilëve edhe ata ku shtetësia përmes investimit është një opsion.

Ishujt e Shën Kittit dhe Nevisit, në shtator të vitit të kaluar, ngritën një fond ndihmash për uraganin që lejon të huajt të kontribuojnë me 150 mijë dollarë në këmbim të shtetësisë.

Antigua dhe Barbuda më pas ndoqën të njëjtin shembull duke përgjysmuar kontributin bazë nga 200 në 100 mijë dollarë.

Ishulli i Grenadës po ashtu ka ulur çmimin e shtetësisë ndërsa Shën Lucia dhe Dominika, ka ruajtur kuotat e mëparshme të 100 mijë dollarëve.