Zbulohet një kopje e Kuranit që besohet se i përket shokut të Profetit Muhamet (Video)

 

Një dokument i vjetër 1,370-vjeçar raportohet se është më i vjetri sa i përket besimit mysliman, thonë ekspertët.

Një kopje e lashtë e Kuranit e zbuluar nga Universiteti i Birmingamit mund t’i përkiste Ebu Bekrit, një nga myslimanët e parë.

Datat e analizave radiokarbonike të kryera në korrik u gjetën disa fragmente të paktën 1,370 vite të vjetra, duke ngritur dyshimet që kjo të ishte kopja më e vjetër e librit të shenjtë islamik, raporton “The Independent”, transmeton Periskopi.

Drejtori menaxhues i fondacionet për studimet islamike “Muhammed bin Rashid Al Maktoum” Jamal bin Huëareib ka sygjeruar se një dokument i tillë mund të jetë i porositur nga një numër i vogël – më e mundshmja është sjellë nga Ebu Bekrit.

Ebu Bekri konsiderohet gjerësisht si personi i parë që e ka përqafuar islamin jashtë së drejtpërdrejtë të Profetit Muhamed. Ai shërbeu si mik dhe këshilltar i besuar i profetit dhe u bë kalifi i parë mysliman në vitin 632, që qeveriste për 27 muaj deri në vdekjen e tij në vitin 634.

Kjo kopje konsiderohet gjerësisht si zbulimi më i rëndësishëm i një teksti islamik për qindra vjet./Periskopi/